News
Panou publicitar SDZ (PDF 17.44 MB)
Incadrarea in zona (PDF 12.42 MB)
Conceptul propus (PDF 9.78 MB)
Related Publications
Sandoz, o divizie Novartis, continuă să susțină sistemul de sănătate din România în lupta împotriva pandemiei de COVID-19
și donează 100.000 de doze de hidroxiclorochină
• Sandoz, divizia de medicamente generice și biosimilare a Grupului Novartis în România (diviziile Novartis Pharma, Novartis Oncology și Sandoz), răspunde la cererea primită din partea Ministerului Sănătății și donează 100.000 de doze din medicamentul generic antimalarie, hidroxiclorochină, produs de Sandoz, către C.N. UNIFARM S.A. Aceste doze vor fi distribuite spitatelor, pentru tratarea a peste 4.000 de pacienți spitalizați și diagnosticați cu COVID-19, conform protocolului național standard de tratament aprobat de autoritățile din România;
• Această donație vine în completarea contribuției de aproximativ 480.000 USD pe care Grupul Novartis în România a făcut-o sistemului național de sănătate pentru a susține lupta împotriva COVID-19. Contribuția amintită a constat în aproximativ 380.000 USD către Societatea Națională de Cruce Roșie din România, pentru a sprijini fondul de urgență pentru echipamente de protecție, bunuri și echipamente medicale, ce sunt alocate spitalelor care au nevoie de ele, sub coordonarea autorităților sanitare din România; în 50.000 USD sprijin financiar pentru 5 spitale care tratează pacienți cu COVID-19 și 100.000 de doze de azitromicină 250 mg, produsă de Sandoz, Institutului Național de Boli Infecțioase – Prof. Dr. Matei Balș și rețelei naționale de spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19;
• Contribuția face parte dintr-un set de programe pe care Novartis le-a inițiat, la nivel global, ca răspuns la situația creată de pandemia de COVID-19. Sandoz și-a luat angajamentul de a dona, la nivel mondial, 130 milioane de doze de hidroxiclorochină generică pentru a sprijini lupta împotriva pandemiei de COVID-19.
București, România, 15 aprilie 2020 – Sandoz, o divizie a Grupului Novartis în România (Novartis Pharma, Novartis Oncology și Sandoz) anunță astăzi o donație de 100.000 de doze de hidroxiclorochină generică, produsă de Sandoz, pentru a acoperi nevoia de tratament pentru peste 4.000 de pacienți din România spitalizați și diagnosticați cu COVID-19.
Scopul acestei donații este de a oferi pacienților acces la un tratament posibil eficace în lupta împotriva COVID-19. Autoritățile din România vor aloca acest medicament de la C.N. UNIFARM S.A. către spitalele care au nevoie.
Hidroxiclorochina – un medicament inclus în protocolul național standard pentru tratarea pacienților cu COVID-19, elaborat de Ministerul Sănătății din România
Hidroxiclorochina, un medicament care se folosește de multă vreme în tratarea malariei și care are indicații și în tratamentul lupusului eritematos și poliartritei reumatoide, este parte din studiile clinice pentru tratamentul pacienților cu COVID-19. În timp ce comunitatea medicală își pune mari speranțe în combinațiile de tratament care includ acest medicament, datele științifice care să ateste eficacitatea sunt unele preliminare și este nevoie de o evaluare mai îndelungată. La nivel global, Novartis susține eforturile pentru derularea studiilor clinice și va continua să evalueze noi direcții de cercetare medicală.
Protocolul de tratament stabilit de Ministerul Sănătății din România include hidroxiclorochina, pe lângă alte tratamente recomandate pentru pacienții spitalizați cu COVID-19.
“Prețuiesc implicarea socială și sprijinul remarcabil venit din partea companiei pentru a susține eforturile noastre pentru depășirea crizei. Echipa Ministerului Sănătății lucrează 24 de ore din 24 pentru a găsi resursele de care este nevoie și pentru a lua măsurile adaptate situației și orice sprijin este binevenit și în beneficiul pacienților noștri”, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății în România.
Thodoris Dimopoulos, Country Head Sandoz România a adăugat: „În prezent, este mai important ca niciodată să ne îndeplinim misiunea de a sprijini sistemul de sănătate din România și pacienții. Suntem bucuroși că, în colaborare cu autoritățile de reglementare din România, am reușit să răspundem rapid la solicitarea pe care am primit-o de la Ministerul Sănătății. Prin aceasta, contribuim la furnizarea unei părți din cantitatea de hidroxiclorochină necesară pentru tratamentul pacienților cu COVID-19, conform protocolului național. Donarea acestei cantități importante de hidroxiclorochină către autoritățile din România vine în completarea contribuției anterioare de aproximativ 480.000 USD pe care Grupul Novartis în România a facut-o și care a inclus azitromicina produsă de Sandoz la Târgu Mureș. Astfel, contribuim la facilitarea accesului pacienților spitalizați și diagnosticați cu COVID-19 la tratamentul prevăzut de protocolul național. În vremuri ca acestea, solidaritatea este esențială. Trebuie să susținem autoritățile și să prețuim profesioniștii din domeniul medical”.
Hidroxiclorochina este aprobată în Statele Unite, de către FDA, și este folosită de multă vreme în tratamentul malariei și al unor boli autoimune, inclusiv lupus eritematos și poliartrita reumatoidă, la adulți.
Deși în prezent nu există un tratament aprobat pentru COVID-19, hidroxiclorochina a arătat rezultate pozitive în stadii incipiente ale studiilor in vitro . și este folosită în tratamentul împotriva COVID-19, inclusiv în România, în concordanță cu protocolul național. Grupul Novartis în România încurajează utilizarea tratamentului cu hidroxiclorochină în conformitate cu protocolul național elaborat de Ministerul Sănătății, pentru pacienții spitalizați, aflați sub supraveghere medicală.
Grupul Novartis în România își continuă angajamentul de a lupta împotriva COVID-19
Donația de 100.000 de doze de hidroxiclorochină generică, produse de Sandoz, vine în completarea contribuției către sistemul românesc de sănătate, anunțată de Grupul Novartis în România, în data de 6 aprilie 2020. Aceasta constă într-un sprijin de aproximativ 480.000 USD pentru sistemul național de sănătate, în lupta împotriva COVID-19. Compania a contribuit cu 380.000 USD sprijinind Societatea Națională de Cruce Roșie din România pentru fondul de urgență pentru echipamente de protecție, materiale și alte echipamente medicale și cu o sumă totală de aproximativ 50.000 USD pentru acoperirea nevoilor urgente, apărute în contextul pandemiei de COVID-19 și exprimate de cinci spitale din București, Cluj Napoca, Iași, Ploiești și Târgu Mureș, cu privire la achiziția de echipamente de protecție, materiale, bunuri și alte echipamente medicale. De asemenea, Grupul Novartis în România a donat 100.000 de doze de azitromicină de 250 mg, produsă de Sandoz, Institutului Național de Boli Infecțioase – Prof. Dr. Matei Balș și rețelei naționale de spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19. Această cantitate acoperă tratamentul pentru aproximativ 5.000 de pacienți. Azitromicina este un medicament recomandat de Organizația Mondială a Sănătății și parte a unor combinații terapeutice, inclusiv alături de hidroxiclorochină, utilizate în tratamentul pacienților spitalizați, cu afecțiuni cronice, asociate COVID-19. Donația de azitromicină a fost posibilă cu sprijinul unității de producție Sandoz Târgu Mureș, unde s-au intensificat eforturile de creștere a producției acestuia, iar medicamentul este fabricat pentru 60 de țări din Europa, America de Nord și ale state.
Donația de 100.000 de unități de hidroxiclorochină este parte a angajamentului Novartis de a dona, la nivel modial, 130 de milioane de doze de hidroxiclorochină până la finalul lunii mai, în condițiile în care autoritățile locale de reglementare recomandă utilizarea medicamentului pentru pacienții cu COVID-19. În plus, la nivel global, Sandoz își propune să lucreze îndeaproape cu alți producători, pentru a accelera producția de hidroxiclorochină, dacă este cazul, și pentru a contribui la distribuirea acesteia în țări din întreaga lume.
Despre Grupul Novartis
Novartis reinventează medicina pentru a îmbunătați și a extinde viața oamenilor. În calitate de companie farmaceutică globală de top, Novartis folosește inovația științifică și tehnologia digitală pentru a crea tratamente transformaționale în domeniile medicale care au multă nevoie.
În România, Grupul Novartis, prin cele trei divizii ale sale – Novartis Pharma, Novartis Oncology și Sandoz – este o companie farmaceutică de top, cu peste 650 de angajați dedicați susținerii sistemului de sănătate din țară. Raportat la numărul de studii clinice inițiate în ultima decadă în România, Grupul Novartis în România este compania numărul 1 în topul companiilor care investesc în cercetare și dezvoltare.
Compania are un portofoliu vast de medicamente inovatoare, generice și biosimilare, care acoperă arii precum oncologie, boli cardiovasculare, imunologie, dermatologie, neurologie, oftalmologie, boli respiratorii și altele.
Despre Sandoz
Sandoz, o divizie Novartis, este lider global în medicamente generice și biosimilare. Scopul companiei este de a facilita accesul pacienților, prin dezvoltarea și comercializarea de medicamente noi, accesibile, care se adresează unor nevoi medicale neacoperite. Obiectivul companiei este de a deveni lider mondial în rândul companiilor de medicamente generice.
Fabrica Sandoz din Târgu Mureș produce medicamente pentru România și pentru alte peste 60 de țări din Europa, America de Nord și restul lumii.
Descoperă mai mult la www.novartis.com, www.novartis.com.ro, www.sandoz.com, www.sandoz.ro
Novartis Romania este pe LinkedIn. Urmărește-ne la www.linkedin.com/company/novartis-romania
# # #
Novartis / Sandoz Media Relations
E-mail: novartisromania.co[email protected]
E-mail: [email protected]
• Thodoris Dimopoulos este, în prezent, Country Head Sandoz România și Head Sub-Cluster East;
• El va prelua rolul de Country President începând cu data de 1 februarie 2021, în completarea responsabilităților pe care deja le deține. În acest rol, va lucra îndeaproape cu liderii celorlalte divizii (Pharmaceuticals, Oncology, Sandoz), în vederea construirii reputației companiei, în timp ce fiecare companie își va păstra statutul independent.
București, 8 Februarie 2021. Grupul Novartis în România anunță astăzi numirea lui Thodoris Dimopoulos în funcția de nou Country President.
Cu o experiență interculturală amplă, care se întinde pe mai multe regiuni geografice, Thodoris s-a alăturat Novartis Pharma în Grecia, în anul 1998, având ulterior numeroase roluri, cu un grad tot mai mare de responsabilitate, în vânzări și marketing. În 2012, devine Head of Vaccines, iar în anul 2015, este numit Country Head Sandoz Grecia. În 2017, își asumă rolul de Head Sandoz Egipt și al cluster-ul Africii de Nord Est.
Thodoris are cetățenie greacă și este absolvent de Chimie, în cadrul Universității din Patras.
„În acest mediu extrem de complex în care ne desfășurăm activitatea, dezvoltarea unei relații apropriate și consistente cu stakeholderii externi reprezintă o parte esențială din business-ul nostru. Aștept cu mult entuziasm să mă alătur noii echipe și cred cu tărie în angajamentul nostru de a ajuta pacienții care au nevoie de noi, în timp ce respectăm valorile și modelele de lucru din cadrul Novartis. Sunt foarte încrezător că noul meu rol va servi acestui obiectiv.” a declarat Thodoris Dimopoulos.
Thodoris Dimopoulos îi succede lui Eugen Grecu, Novartis Romania President și Oncology General Manager, preluând funcția acestuia de Novartis Romania President.
Cu această ocazie îi mulțumim lui Eugen Grecu pentru contribuția semnificativă a rolului său din cadrul Grupului Novartis în România. În cei trei ani de mandat, a consolidat poziția Novartis România ca una dintre cele mai importante companii farmaceutice din piața românească și a extins relațiile și parteneriatele cu instituțiile din domeniul sănătății, cu asociațiile de pacienți și cu profesioniștii care au o contribuție asupra vieții a numeroși pacienți din țară. Odată cu decizia sa de a părăsi Novartis, îi dorim succes în viitoarele provocări.
***
Despre Grupul Novartis în România
În România, Grupul Novartis, prin entitățile sale legale– Novartis Pharma Service SRL (care include diviziile de Pharma și Oncology) și Sandoz SRL–, este o companie farmaceutică de top, cu peste 650 de angajați dedicați susținerii sistemului de sănătate din țară. Raportat la numărul de studii clinice inițiate în ultima decadă în România, Grupul Novartis in România este compania numărul 1 în topul companiilor care investesc în cercetare și dezvoltare.
Fabrica din Târgu Mureș produce medicamente pentru România și pentru alte 60 de țări din Europa, America de Nord și altele. Compania are un portofoliu vast de medicamente inovatoare, generice și biosimilare, care acoperă arii precum oncologie, boli cardiovasculare, imunologie, dermatologie, neurologie, oftalmologie, boli respiratorii și altele.
Descoperă mai multe pe www.novartis.com și pe www.novartis.com.ro
Novartis Romania este pe LinkedIn. Urmărește-ne aici www.linkedin.com/company/novartis-romania
# # #
Novartis Media Relations
E-mail: [email protected]
Grupul Novartis în România (diviziile Novartis Pharma și Novartis Oncology și Sandoz) susține sistemul de sănătate din România cu aproximativ 480,000 USD, pentru lupta împotriva pandemiei COVID-19
Grupul Novartis în România susține cu aproximativ 380,000 USD (1,700,000 RON) Societatea Națională de Cruce Roșie din România, pentru a contribui la instituirea unui fond de urgență pentru echipamente de protecție, bunuri și echipamente medicale care sunt necesare în acest moment pentru siguranța personalului medical și pentru tratarea pacienților din România. Autoritățile din sistemul sanitar din România vor coordona alocarea resurselor către spitalele care au cea mai mare nevoie;
•În plus, Grupul Novartis în România susține cu o sumă totală de 50,000 USD (220,000 RON) cinci spitale care tratează pacienți cu COVID-19, pentru a sprijini financiar achiziția unor echipamente de protecție, materiale, bunuri și echipamente medicale;
•De asemenea, Grupul Novartis în România donează 100,000 de doze de azitromicină 250 mg, produsă de Sandoz, Institutului Național de Boli Infecțioase – Prof. Dr. Matei Balș și rețelei naționale de spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19. Această cantitate acoperă tratamentul pentru aproximativ 5,000 de pacienți;
Această contribuție face parte dintr-un set de programe inițiate de Novartis ca răspuns la situația creată de pandemia de COVID-19 și este finanțată din fondul global Novartis COVID-19 Response Fund.
București, 6 aprilie 2020 – În contextul răspândirii globale COVID-19, Grupul Novartis în România (diviziile Novartis Pharma, Novartis Oncology și Sandoz) anunță că va susține cu aproximativ 380,000 USD (1,700,000 RON) Societatea Națională de Cruce Roșie din România, pentru a contribui la instituirea unui fond de urgență de echipamente de protecție, materiale, bunuri și alte echipamente medicale, necesare în acest moment pentru siguranța personalului medical din țară și pentru tratarea cazurilor confirmate de COVID-19. Autoritățile din sistemul sanitar din România vor coordona alocarea resurselor către spitalele care au cea mai mare nevoie. Crucea Roșie din România este membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie și își desfășoară activitatea ca organizație de ajutor umanitar, auxiliară autorităților publice.
Separat de sprijinul pe care îl oferă Societății Naționale de Cruce Roșie din România, Grupul Novartis în România susține cu o sumă totală de 50,000 USD (220,000 RON), cinci spitale din Bucureși, Cluj Napoca, Iași, Ploiești și Târgu Mureș pentru a răspunde nevoilor urgente pe care acestea le-au semnalat. Aceste nevoi au apărut în contextul COVID-19 și sunt legate de achiziția de echipamente de protecție, materiale, bunuri și alte echipamente medicale.
„Mulțumim Grupului Novartis în România pentru acest gest important de solidaritate. Ne bucurăm că în aceste momente dificile partenerii noștri dau dovadă de unitate, de implicare și mai ales de umanitate. Doar împreună vom înfrânge acest virus!", a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.
Grupul Novartis în România donează 100,000 de doze de azitromicină 250 mg, produsă de Sandoz, Institutului Național de Boli Infecțioase – Prof. Dr. Matei Balș și rețelei de spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19. Această cantitate acoperă tratamentul pentru aproximativ 5,000 de pacienți.
Grupul Novartis în România donează 100,000 de doze de azitromicină 250 mg, produsă de Sandoz, Institutului Național de Boli Infecțioase – Prof. Dr. Matei Balș și rețelei naționale de spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19, pentru a sprijini tratamentul pacienților cu COVID-19. Azitromicina este un medicament recomandat de Organizația Mondială a Sănătății și face parte din unele combinații terapeutice care, în alte state, s-au dovedit a fi eficiente în tratamentele pentru COVID-19. Această donație este posibilă cu sprijinul unității de producție de la Târgu Mureș, unde acest medicament este fabricat pentru România, pentru alte 60 de țări din Europa, America de Nord și altele.
Sprijinul pe care Grupul Novartis îl acordă în România este finanțat din fondul global Novartis COVID-19 Response Fund. Prin acest fond, la nivel global, compania oferă subvenții pentru a sprijini initiațive din domeniul sănătății publice, concepute pentru a ajuta comunitățile să gestioneze provocările pe care le ridică această pandemie.
„Mă bucur că, împreună cu domnul profesor Alexandru Rafila, am reușit să obținem, prin donație, această cantitate de medicamente esențiale în spitalele de boli infecțioase și în alte unități medicale care tratează pacienți cu COVID-19.
Ne confruntăm, în prezent, cu o nevoie continuă și în permanentă creștere de resurse pentru tratamentul adecvat al pacienților spitalizați cu COVID-19. Apreciem gestul și mobilizarea grupului Novartis/Sandoz de a susține, prin această donație, tratamentul a 5,000 de pacienți cu boli cronice asociate COVID-19, care necesită azitromicină în combinații terapeutice care au dat deja rezultate”, a declarat domnul Profesor Dr. Adrian Streinu-Cercel, Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș.
„Continuăm să ne respectăm angajamentul de a sprijini sistemul de sănătate, autoritățile și pacienții din România. Ne alăturăm efortului comun și oferim sprijin suplimentar pentru a ajuta autoritățile române să acopere nevoi urgente și de bază, pentru menținerea siguranței personalului medical din țară și pentru tratarea pacienților”, a completat Eugen Grecu, Country President al Grupului Novartis în România.
Sprijinul Grupului Novartis în România face parte dintr-o serie de măsuri și inițiative ale companiei pentru a asigura menținerea sănătății și siguranței angajaților, cadrelor medicale și pacienților, precum și pentru a livra, fără întreruperi, medicamente către pacienți. Unele dintre aceste măsuri presupun că majoritatea angajaților lucrează de acasă cel puțin până pe data de 1 mai 2020. Între timp, unitatea de producție Sandoz Târgu Mureș lucrează 24/7 pentru a asigura cantitatea necesară de medicamente. Aceaste inițiative din România sunt parte a unui amplu program global de răspuns la situația creată de pandemia COVID-19. Acest program include măsuri pentru protejarea și sprijinul angajaților și pacienților, eforturi de colaborare pentru descoperirea de medicamente, susținerea de studii clinice pentru medicamentele deja existente în portofoliul Novartis, precum și angajamentul Sandoz de a păstra prețul stabil pentru o serie de medicamente esențiale care pot ajuta în tratamentul COVID-19.
Despre Grupul Novartis în România
Novartis reinventează medicina pentru a îmbunătați și a extinde viața oamenilor. În calitate de companie farmaceutică globală de top, Novartis folosește inovația științifică și tehnologia digitală pentru a crea tratamente transformaționale în domeniile medicale care au multă nevoie.
În România, Grupul Novartis, prin cele trei divizii ale sale – Novartis Pharma, Novartis Oncology și Sandoz – este o companie farmaceutică de top, cu peste 650 de angajați dedicați susținerii sistemului de sănătate din țară. Raportat la numărul de studii clinice inițiate în ultima decadă în România, Grupul Novartis România este compania numărul 1 în topul companiilor care investesc în cercetare și dezvoltare.
Fabrica din Târgu Mureș produce medicamente pentru România și pentru alte 60 de țări din Europa, America de Nord și altele. Compania are un portofoliu vast de medicamente inovatoare, generice și biosimilare, care acoperă arii precum oncologie, boli cardiovasculare, imunologie, dermatologie, neurologie, oftalmologie, boli respiratorii și altele.
Novartis Grup este prezent în România prin 3 entități juridice: Novartis Pharma Service Romania SRL (care include diviziile de pharma și oncologie), Sandoz Pharma Service SRL și Sandoz SRL.
Descoperă mai multe pe www.novartis.com și pe www.novartis.com.ro
Novartis Romania este pe LinkedIn. Urmărește-ne aici
www.linkedin.com/company/novartis-romania
# # #
Novartis Media Relations
E-mail: [email protected]
• Hidroxiclorochina și un alt medicament asemănător, clorochina, sunt în evaluare în studii clinice pentru tratamentul COVID-19
• Divizia Sandoz va încerca obținerea autorizațiilor necesare și, după aprobare,
va lucra cu autoritățile pentru a identifica cea mai bună cale de a pune acest medicament la dispoziția pacienților care au nevoie de el
• Acest angajament vine în completarea celor recent anunțate cu privire la înființarea Novartis COVID-19 Response Fund, în valoare de 20 milioane USD, la colaborările pentru descoperirea și dezvoltarea de medicamente și la stabilitatea prețului medicamentelor esențiale
• Novartis încurajează industria, autoritățile și insituțiile internaționale să colaboreze pentru a asigura acces adecvat, la nivel global, la medicamentele necesare tratării pacienților cu COVID-19.
Basel, 20 martie, 2020 – Novartis și-a anunțat azi angajamentul de a dona până la 130 milioane de doze generice de hidroxiclorochină, pentru a susține eforturile globale de eradicare a pandemiei COVID-19. Hidroxiclorochina și un medicament cu proprietăți similare, clorochina, sunt în curs de investigare în cadrul unor studii clinice făcute pentru identificarea tratamentului COVID-19. Novartis susține eforturile continue de derulare de studii clinice și va evalua nevoile pentru studii clinice adiționale.
Din momentul în care acest medicament este aprobat de autoritățile competente ca tratament pentru pacienții cu COVID-19, Novartis intenționează să doneze, până la finalul lunii mai, până la 130 milioane de doze de 200 mg, inclusiv stocul său curent de 50 milioane de doze de 200 mg. Compania explorează posibilități pentru extinderea capacității de furnizare a acestui medicament și își ia angajamentul să lucreze cu producători din întreaga lume pentru a satisface nevoia la nivel global.
Momentan, divizia Sandoz a Novartis are medicamentul hidroxiclorochină înregistrat doar în SUA și va demara procesul de obținere de autorizare de la FDA si de la European Medicines Agency. Novartis va colabora cu autoritățile, inclusiv cu World Health Organization pentru a determina varianta optimă de distribuire a acestui medicament și pentru a asigura, la nivel global, accesul pacienților care au cea mai mare nevoie de el. Compania și-a propus să se asigure că pacienții care acum depind de acest medicament nu vor fi afectați de aceasta donație.
Angajamentul anunțat azi vine în completarea angajamentelor anunțate anterior, precum lansarea Novartis COVID-19 Response Fund, în valoare de 20 milioane USD, colaborările pentru descoperirea și dezvoltarea de medicamente, susținerea studiilor clinice pentru medicamente deja existente Novartis și angajamentul Sandoz de a menține prețurile stabile pentru un coș de medicamente esențiale care pot ajuta în tratarea COVID-19.
Novartis intenționează să colaboreze cu alți producători pentru a mări producția de hidroxiclorochină, pentru a putea satisface cererea globală și încurajează industria, autoritățile și instituțiile internaționale să asigure la nivel global cantitatea de medicamente necesară tratării pacienților cu COVID-19.
Precizări
Acest comunicat de presă conține afirmații cu caracter de intenție, așa cum sunt definite în United States Private Securities Litigation Reform Act din 1995. Afirmațiile cu caracter de intenție pot fi definite, în general, prin cuvinte precum “se angajează,” “să susțină,” “în curs de evaluare,” “va,” “angajament,” “completează,” “încurajează,” “intenționează,” “explorează,” “se angajează,” “poate, “să poată,”, “așteptări,” “investigare,” prin termeni similari, prin referiri explicite sau implicite la potențiale autorizații de punere pe piață, indicații noi, sau extindere de indicații pentru produse în faza de cercetare sau deja aprobate, sau prin referiri la angajamentul Novartis de a dona până la 130 milioane de doze de hidroxiclorochină, la intenția noastră de a mări capacitatea de producție, de a crește distribuția și de a lucra cu alți producători pentru a mări producția de hidroxiclorochină, la Novartis COVID-19 Response Fund în valoare de 20 milioane USD, la eforturile de colaborare pentru a identifica noi medicamente, la sprijinirea studiilor clinice pentru medicamente deja existente Novartis și la angajamentul Sandoz de a menține prețurile stabile pentru un coș de medicamente esențiale care pot ajuta în tratarea COVID-19. Nu ar trebui să considerați aceste afirmații ca fiind definitive și de neclintit. Astfel de afirmații cu caracter de intenție se bazează pe așteptările pe care le avem despre anumite evenimente însă pot fi influențate de anumite riscuri și de factori cunoscuți sau necunoscuți. Dacă unul sau mai multe dintre aceste riscuri sau factori de risc se materializează sau dacă estimările care au stat la baza acestor afirmații se dovedesc incorecte, rezultatele finale pot diferi semnificativ față de conținutul acestor afirmații cu caracter de intenție.
Nu poate fi nicio garanție că pentru produsele la care acest comunicat face referire și care se află în fază de investigație sau care sunt deja aprobate se va depune cerere sau obține autorizație de vânzare pentru indicații adiționale în vreuna dintre tări, la un moment dat. Totodată, nu poate fi nicio garanție că activitățile și eforturile descrise în acest comunicat de presă vor avea o finalitate sau că se vor încheia cu succes, în timpul așteptat sau vreodată. În particular, așteptările noastre pot fi afectate, printre altele, de incertitudini inerente legate de cercetare și dezvoltare, inclusiv rezulatele studiilor clinice și analize adiționale ale datelor clinice existente; acțiuni de reglementare sau întârzieri în procesul de reglementare guvernamental, în general; tendințe globale pentru izolarea costurilor legate de sănătate, inclusiv presiuni legate de prețuri și rambursare și cerințe pentru o mai mare transparență a costurilor venite din partea autorităților, a publicului larg; abilitatea noastră de a obține și a menține protecția dreptului de proprietate intelectuală; preferințele particulare de prescriere a unor medici și pacienți; condițiile generale politice, economice și de afaceri; inclusiv efectele eforturilor de a limita pandemii precum COVID-19; siguranța, calitatea, integritatea datelor, probleme de fabricare; potențiale sau reale încălcări ale siguranței și protejării datelor personale, sau întreruperi ale sistemelor noastre tehnologice și alte riscuri sau factori menționați în actualul formular 20-F al Novartis AG la dosarul la Comisia de Securități și Schimb SUA
Prin acest comunicat de presă Novartis oferă aceste informații care sunt valabile azi și nu își ia angajamentul să actualizeze declarațiile cu caracter de intenție în lumina noilor informații sau a unor evenimente care pot apărea ulterior.
Despre Novartis
Novartis reimaginează medicina, dintr-o nouă perspectivă, pentru a îmbunătați și a extinde viața oamenilor. În calitate de companie farmaceutică de top, la nivel global, folosim inovația și tehnologia digitală pentru a crea tratamente transformaționale în domenii medicale în care nevoia este mare. În încercarea noastră de a descoperi medicamente noi, ne plasăm, în mod continuu, în topul companiilor care investesc în cercetare și dezvoltare. Produsele Novartis ajung la aproape 800 milioane de oameni la nivel global și găsim metode inovatoare pentru a extinde accesul la cele mai noi tratamente. Aproximativ 109,000 oameni cu peste 145 de naționalități lucrează în Novartis, peste tot în lume. Aflați mai multe pe https://www.novartis.com.
Pentru a accesa contul Twitter al Novartis, urmăriți @Novartis la adresa https://twitter.com/novartisnews
Pentru conținut multimedia Novartis, vizitați https://www.novartis.com/news/media-library
Pentru întrebări contactați [email protected]
# # #
Novartis Media Relations
E-mail: [email protected] Sreejit Mohan
Novartis External Communications
+41 79 747 9157 (mobile)
[email protected]
Eric Althoff
Novartis US External Communications
+1 646 438 4335
[email protected] Steffen Kurzawa
Sandoz Communications
+49 80244-762590 (direct)
+49 170 901 2622 (mobile)
[email protected]
13 martie, 2020
În contextul răspândirii globale a Coronavirusului (COVID-19), principala noastră preocupare, la Novartis, o reprezintă menținerea sănătății și siguranței angajaților și a pacienților noștri din întreaga lume, pe care este important să îi protejăm.
Astfel, începând de luni, 16 martie 2020, toți angajații Novartis din Europa, SUA și Canada vor lucra de acasă, excepție putând face cei care lucrează în laboratoare, unități de producție sau pe teren. Această măsură este în vigoare timp de trei săptămâni, până la data de 3 aprilie 2020. Vom evalua situația în continuare și ne vom adapta corespunzător.
Există situații în care recomandările locale ale unor guverne sunt mai stricte decât recomandările globale ale Novartis. În aceste cazuri, prioritate vor avea recomandările locale.
Dată fiind natura mediului de lucru în cadrul Novartis, nu orice angajat poate lucra de la distanță. Reducând numărul angajaților care vizitează centrele noastre, îi putem proteja pe acei angajați care nu pot lucra de acasă.
Ca o completare la măsurile de mai sus, Novartis și-a actualizat restricțiile generale cu privire la călătoriile internaționale. Toate călătoriile de afaceri necesită aprobarea unui superior din conducerea companiei, în deplină conformitate cu reglementările autorităților locale.
Novartis rămâne receptiv la orice evoluție a situației generate de Coronavirus și va continua să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja angajații și pacienții, pe măsură ce situația evoluează.
11 martie, 2020
Continuând să monitorizăm îndeaproape situația Coronavirusului, principala noastră preocupare, la Novartis, o reprezintă menținerea sănătatății și siguranței angajaților și pacienților noștri, la nivel global. Vom continua să livrăm medicamente pacienților în întreaga lume și, în acest moment, nu anticipăm nicio formă de întrerupere a lanțului de aprovizionare.
De asemenea, Novartis a luat următoarele măsuri:
Implementarea de restricții generale pentru călătoriile internaționale
Emiterea de recomandări către angajații Novartis cu privire la modul în care aceștia se pot proteja de infecția cu Coronavirus
Acolo unde a fost cazul, adoptarea de măsuri pentru a asigura furnizarea continuă de medicamente necesare studiilor clinice și colaborarea strânsă cu autoritățile pentru distribuirea acestora pacienților în acest proces.
Ca răspuns la un apel urgent al European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) pentru cercetare și dezvoltare privind situația produsă de Coronavirus, Novartis și-a exprimat intenția de a contribui la acest efort comun important, punând la dispoziție un set de compuși din stocurile proprii, pe care l-am considerat a fi potrivit pentru testarea antivirală invitro. În plus, evaluăm propriul portofoliu de produse deja existente pentru a stabili dacă există printre ele medicamente ce pot fi utilizate și pentru alte indicații decât cele deja agreate.
Divizia Sandoz și-a luat, de asemenea, angajamentul de a menține prețurile stabile, pentru un pachet de medicamente esențiale care pot ajuta în tratarea cazurilor de Coronavirus, fiind vorba în special de antivirale, pentru a reduce impactul Coronavirusului sau antibiotice, pentru combaterea pneumoniei. Citește aici comunicatul de presă Sandoz.
Novartis rămâne receptiv la orice evoluție a situației generate de Coronavirus și va continua să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja asociații și pacienții, pe măsură ce situația evoluează.
ANUNȚ PUBLIC
SANDOZ SRL, titular al proiectului “ Construire stație de epurare a apelor uzate”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Mureș: fără efectuarea evaluării impactului asupra mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul “ Construire stație de epurare a apelor uzate “, propus a fi amplasat în loc. Tîrgu Mureș, str. Livezeni, nr.7A, jud. Mureș.
Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM Mureș din Tîrgu Mureș, str. Podeni, nr.10, în zilele de: luni între orele 9ºº - 15ºº și marți-vineri între orele 9ºº - 12ºº precum și la următoarea adresă de internet: http://.apmms.anpm.ro.
Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a APM Mureș.
Către,
Primăria Municipiului Tîrgu Mures
Subscrisa Sandoz S.R.L., cu sediul în Tîrgu Mures, strada Livezeni, nr. 7A, judetul Mureș, inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J26/376/1995, cod fiscal RO7608294, cont IBAN RO52 INGB 0011 0021 7494 8914, Tel: 0265-208.123, Fax: 0265-.254.767, deschis la ING Bank Tîrgu Mureș, reprezentată legal de dr. farm. Camelia Florea, în calitate de administrator, prin prezenta vă solicităm afișarea la sediul instituției a anunțului atașat, privind decizia de încadrare a APM Mureș pentru proiectul “ Construire stație de epurare ape uzate”.
Tîrgu Mureș
AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI MURES
Nr. 1040/05.06.2019
Catre: S.C. SANDOZ S.R.L.
Adresa: loc. Targu Mure , str. Livezeni, nr. 7A, jud. Mure In atentia: Dornnului Hotoi Cristian
Referitor la proiectul: Construire statie de epurare a apelor uzate Stimate Domn,
Urmare solicitarii Dvs. inregistrata la APM Mure cu nr. 1040 din 01.02.2019 privind
emiterea Acordului de mediu pentru obiectivul de investitii ,,Construire statie de epurare a apelor uzate", propus a fi amplasat in loc. Targu Mure , str. Livezeni, nr. 7A, jud. Mure i a edintei Comisiei de Analiza Tehnica din 04.06.2019 va comunicam urmatoarele:
- Se decide incadrarea proiectului in categoria activitatilor cu impact redus asupra mediului i nu se considera necesara elaborarea unui Studiu de evaluare a impactului i nici a unui Studiu de evaluare a impactului asupra corpurilor de apa.
In conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 aveti obligatia de a face publica decizia privind etapa de 'incadrare a proiectului. In consecinta va solicitam sa publicati in presa locala, precum i sa afi ati la sediul propriu, la sediul Primariei Targu Mure , pe pagina proprie de internet, un anunt conform modelului:
,, SC SANDOZ SRL, titular al proiectului ,, Construire stafie de epurare a apelor uzate ", anunfa publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de fncadrare de catre Agenfia pentru Protecfia Mediului Mure$: fora efectuarea evaluarii impactului asupra mediului, fn cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul ,, Construire stafie de epurare a apelor
uzate ", propus afl amplasat fnJud. Mure$, lac. Tdrgu Mure$, str. Livezeni, nr. 7A, Jud. Mure§. Proiectul deciziei de fncadrare $i motivele care o fundamenteaza potfl consultate la sediul APM Mure$ din Tfrgu Mure$ str. Podeni nr.10, fn zilele de: !uni fntre orele 9°0-15°0 $i marfi - vineri
fntre orele 9°0-12°0 precum $i la urmatoarea adresa de internet: http://apmms.anpm.ro.
Publicul interesat poate fnainta comentarii/observafii la proiectul deciziei de fncadrare fn termen de 10 de zile de la data publicarii anunfului pe pagina de internet a APM Mure$"
Veti prezenta la APM Mure copii ale anunfurilor publicate. Cu deosebita consideratie,
Director executiv,
ing. Danut $te-f'anescu
ef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizatii,
geogr. Cristina Pui
intoemit,
ing. Olimpia Varadi
Proiect nr. 418/2018
Capitolul I – DATE GENERALE
1.01 – Obiectul proiectului
- obţinerea AUTORIZAŢIEI DE CONSTRUIRE (faza actuala - Aviz de Oportunitate), pentru realizarea PUZ„CONSTRUIRE CLĂDIRE P+3e-LABORATOARE ŞI BIROURI la SC SANDOZ SRL”
Beneficiar: S.C. SANDOZ S.R.L. Târgu Mureş, str. Livezeni, nr. 7A
Amplasament:mun. Târgu Mureş, str. Livezeni, nr. 4
Proiectant de arhitectură: S.C. ARCHIPROG S.R.L.
Număr proiect: 418 / 2018
Documentaţia în fază de Aviz de Oportunitate: „ CONSTRUIRE CLĂDIRE P+3E -LABORATOR ȘI BIROURI”, a fost întocmită la comanda beneficiarului: S.C. SANDOZ S.R.L..
Elaborarea documentaţiei privind obţinerea Avizul de oportunitate pentru realizarea
investiţiei este întocmită în conformitate cu O.G. 27/2008 şi Referatul privind procedura in
vederea obtinerii Avizului prealabil de Oportunitate aprobat de către Consiliul Local al
Municipiului Târgu Mureș
Planul a fost întocmit pe baza ridicării topografice, realizată de O.TONCIAN
Beneficiarul solicită prin prezenta documentaţie, realizarea unei zone cu funcţiuni pentru
activități farmaceutice și administrative în laboratoare și birouri care va cuprinde funcţiuni de:
− laboratoare
− spatii pentru depozitare
− birouri
− platformă parcare
− căi de circulaţie şi manevră interioare
Prin această documentaţie se stabilesc condiţiile de amplasare şi execuţie a
construcţiilor cu respectarea condiţiilor particulare de amplasament, vecinatăţi şi cerinţe
funcţionale şi realizarea unor lucrări rutiere şi tehnico – edilitare necesare creării unei
infrastructuri adecvate.
Prealabil fazei Studiu de oportunitate s-a obţinut Certificatul de Urbanism nr. 336
din 27.02.2018, emis de Primăria Municipiului Târgu Mureş
1.02 – Regimul juridic
Parcelă în suprafaţă de 2030 mp, conform CF 126905 cad. (1243) top. 3476/1/2 situată în intravilanul municipiului Târgu Mureş aflată în proprietatea SC SANDOZ SRL.
nu există sarcini
1.3. SURSE DOCUMENTARE
• Planul Urbanistic General al Municipiului Târgu Mureş, aprobat prin HCL 157/2002,
prelungit prin HCL105/2012.
Planul Urbanistic de Detaliu, aprobat prin HCL al Municipiului Târgu Mureş nr. 88/2009,
• Ridicare topografica realizată de ing.L.LUȚĂ.
Documentaţia s-a elaborat în conformitate cu:
• Codul Civil;
• Regulamentul General de Urbanism aprobat prin H.G. 525 din 27.06.1996;
• Regulamentul Local de Urbanism;
• Ordinul nr. 536 din 26.06.1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a
recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei;
1.03 – Caracteristicile amplasamentului
1. Încadrarea în localitate şi zonă
Terenul studiat este situat în oraşul Tîrgu Mureş, în partea de sud–est a acestuia, la ieşirea spre localitatea Livezeni şi se învecinează la sud-vest cu pârâul Pocloş, la nord-vest cu strada Livezeni, iar la sud şi sud-est cu hale industriale şi ateliere aparținând unor societăți comerciale.
2. Descrierea terenului
Terenul este intravilan , privat şi este înscris în CF. nr. 91789/N Tg. Mureş, nr. cad. 3476/1/2 (1243)., ca fiind proprietate a beneficiarului, S.C. SANDOZ S.R.L..
3. Condiţii de climă
Conform STAS 6472/2-83:
- temperatura aerului exterior pentru perioada de iarnă în Mureş se încadrează în
zona climatică IV = -21ºC,
- temperatura aerului exterior pentru perioada de vară în Mureş se încadrează în
zona climatică III = 28ºC,
- umiditatea relativă de calcul a aerului exterior pentru perioada de iarnă este de
35%, iar pentru perioada de vară de 5-10%
Zona seismică de calcul
Seismic, în conformitate cu Normativul P 100-1/2006 (cod de proiectare seismică – prevederi de proiectare pentru clădiri), condiţiile locale de teren studiat în localitatea Targu Mures sunt caracterizate prin valorile perioadei de colţ Tc = 0,7sec., a factorului de amplificare dinamică maximă a acceleraţiei orizontale a terenului b0 = 3,00, a spectrului normalizat de răspuns elastic pentru zona BANAT fig. 3.4 (din codul menţionat) şi acceleraţia terenului pentru proiectare ag=0,16g.
4. Particularităţi geotehnice ale terenului
Primetrul amplasamentului studiat este situat în partea sud-estică a foii Tg. Mureş, pe suprafața de locuințe Tudor Vladimirescu, pe lunca Pârâului Pocloş – pe malul drept. În zona amplasamentului nu sunt prezente fenomene de alunecări de teren şi nici fenomene de subsidență. Morfologia terenului este simplă, fără fragmentări şi denivelări importante. Terenul este plan, cu o înclinare uşoară către firul pârâului, favorabil pentru amplasări de construcții. Stratificația întâlnită este discontinuă, specifică stratelor aluvionare. Pământurile de suprafață sunt de natură argiloase - prăfoase - nisipoase în stare consolidată cu plasticități medii. După solul vegetal şi primul strat sunt pământuri prăfoase - argiloase - nisipoase – mâloase cu plasticități foarte ridicate umede saturate şi suprasaturate în apă. Din punct de vedere seismic, amplasamentul aparține grupei E având indicii seismici de calcul Ks = 0,12 şi Tc = 0,70
5. Încadrarea in documentații de urbanism
Conform prevederilor P.U.G. Tg. Mureş, zona studiată este situată în intravilanul municipiului Tg. Mureş, zona B, UTR–AI2b, subzona implantărilor IMM productive şi de servicii. Conform prevederilor P.U.G. Tg. Mureş, pentru zona studiată procentul de ocupare a terenului este max. 50%, iar coeficientul de utilizare a terenului este de maxim 10 mc/mp teren.
Conform prevederilor P.U.D. 222/2009-limite față de str.Livezeni 29m ,S-E:1-2m;S-W:5-10m,posterior 7m POT:60% CUT 10mc/mp
6.Analiza fondului construit existent
Terenul care face obiectul acestui studiu este amplasat la marginea cartierului Tudor, de-a lungul străzii Livezeni, pe partea dreaptă, în direcția de mers spre localitatea Livezeni, într-o zonă cu caracter industrial. În prezent, pe amplasament, se află edificată construcția unității de producție a penicilinelor şi depozitare a medicamentelor, având o suprafață de 1005 mp. Regimul de înălțime al acestei construcții, în zona halei de producție şi depozitare existente este P, iar în zona birourilor şi laboratoarelor este P+1E.
Construcția unității ecologice de producție şi depozitare a medicamentelor cuprinde, în principal, următoarele spații: - la parter – 3 birouri, 5 magazii, 3 camere ambalare, 6 holuri, 3 vestiare, 1 duş, 2 camere blistare, cameră omogenizare, cameră cântare, cameră dozare, cameră capsulare, cameră pompe vid, centrală termică şi casa scării; - la etaj – casa scării, birou, 2 holuri şi 5 laboratoare.
Date si indicatori tehnici Ac Ad V
CLADIRE EXISTENTA PROPUSA PENTRU DEMOLARE 1005,0 1181,5 6021,0
P.O.T. Existent = 45,98%
C.U.T. existent = 0.547(2,97mc/mp teren)
7. Reţele edilitare existente în zonă
a. Alimentare cu apa si canalizare – situaţia existentă:
În zonă, respectiv pe traseul str.LIVEZENI există reţele de apă şi canal.
Amplasamentul nu este afectat de reţele de apă sau canalizare, având un cămin existent.
Pentru eventuale restricţii legate de acesta se va ţine seama de avizul deţinătorului de
reţele.
b. Alimentarea cu gaze naturale
Pe terenul studiat există reţele de alimentare cu gaz. Pentru o eventuală modificare de debit la reţele de distribuţie gaze naturale din zonă se va face un proiect care va fi înaintat deţinătorului reţelei.
c. Alimentarea cu energie electrică
Amplasamentul nu este afectat retele electrice, şi va fi posibilă o racordare la reţeua
din incintă aflată în folosinţa aceluaşi beneficiar.
d. Telefonizare
Amplasamentul nu este afectat de instalaţii de telecomunicaţii si va fi posibilă o racordare la reţeua din zonă.
f. Retele termice
În zona studiată nu figurează reţele termice şi de apă rece hidrofor existente.
g. Retele apartinand regiei de transport
Regia de transport în comun nu deţine gospodărie subterană de cabluri electrice.
8. Modul de asigurare a utilităţiilor
Încălzirea şi preparea apei calde sunt asigurate în sistem propriu, printr-o centrală termică echipată cu utilaje alimentate cu gaze naturale. Apele uzate menajer şi apele pluviale sunt colectate prin instalațiile de canalizare de incintă şi sunt deversate printr-un racord în rețeaua de canalizare existentă în zonă. Iluminatul exterior este asigurat prin intermediul unei instalații de iluminat perimetral, cu corpuri de iluminat montate pe stâlpii împrejmuirii. Pentru ca cele două corpuri prevăzute prin extindere, să beneficieze de toate utilitățile necesare, prin grija beneficiarului se vor face demersurile de rigoare pe lângă proprietarii de utilități şi se vor extinde instalațiile existente.
9. Caracteristicile construcţiei propuse – Descrierea situatiei propuse
- funcţiunea: laboratoare de analiza și depozitare probe
- regim de înălţime: propus; P+3
- h max. atic :18 m faţă de cota ±0,00;
- h max. terasa:17,50 m.
Date si indicatori tehnici
S teren = 2030 mp
S construita la sol = 900.00 mp.
S construita desfăşurată totală (propus) = 3241,00 mp.
S circulaţii auto şi platforme propuse = 781,60 mp
S zone verzi propuse = 420.00 mp.
P.O.T. propus = 44,33% C.U.T. Propus = 1.596(6,70mc/mp teren)
P.O.T. maxim = 55,00% C.U.T. Maxim = 10mc/mp teren)
Ac Ad V
CLADIRE EXISTENTA PROPUSA PENTRU DEMOLARE 1005,0 1181,5 6021,0
CLADIRE NOUA PROPUSA PENTRU CONSTRUIRE 900,0 3241,0 13612,2
Construcţiile proiectate vor cuprinde următoarele funcţiuni:
clădirea propusă -− SPATII PENTRU LABORATOARE FARMACEUTICE
Se vor realiza lucrari de compartimentare pentru încăperi de laboratoare la parter si etajele 1,2 si 3 , cu următoarele destinații :
• 7 laboratoare (1 laborator = 1 modul cu mai multe incaperi) ,
• 4 birouri
• 2 sali de sedinta
• 1 spatiu receptie personal
• 4 spalatoare ( igienizare sticlarie)
• 1 depozit contra probe ,
• 1 depozit probe
• 1 depozit probe pentru studii de stabilitate ,
• 1 depozit materiale,
• 1 spatiu de servire a mesei
• 5 spații tehnice
• 4 vestiare femei ,
• 4 vestiare barbati ,
• circulatii ,
• Lift de marfa
• grupuri sanitare.
Dotări conexe
− parcare autoturisme
− platforme betonate interioare
− dotări PSI
− împrejmuire
− racorduri la utilităţi
Construcţiile proiectate se vor încadra la CATEGORIA “C” DE IMPORTANŢĂ – “Construcţie de importanţă normală” (conform HG nr.766/1997) şi la CLASA “III” DE IMPORTANŢĂ –(α=1.00) (conform Codului de proiectare seismică P100/1 – 2006).
Clădirile se vor încadra in GRADUL DE REZISTENŢĂ LA FOC “II” (conform Normativ P-118 /1999).
10.Prezentarea consecintelor economice si sociale la nivelul unitatii teritoriale de referinta
Prin PUZ se propune:
• schimbarea regimului de inaltime
• stabilire aliniament si distante fata de limitele de proprietate
• stabilire indicatori urbanistici POT,CUT
• reglementarea cailor de acces si echipare.
Functiunea propusa prin PUZ are un impact semnificativ in economia zonei si a municipiului Targu Mures dovedita inca de la infiintare , baza materiala a societatii fiind permanent dezvolatata in sensul extinderii constructiilor existente si a creerii de obiective noi.
Sub aspect social se evidentiaza in primul rand creerea de locuri de munca cu inalta calificare.
Prin natura domeniului de activitate economica a societatii rezultatul acesteia are un impact benefic asupra starii de sanatate a populatiei.
11.Categorii de costuri ce vor fi suportate
Propunerea facuta are in vedere ca zona de studiu se afla in proprietate privata, in consecinta costurile pentru amenajarea a terenului si pentru echipare vor fi suportate de investitorul privat.
Baza topografică sc.1:500 s-a de la beneficiar şi este dublată de măsurători realizate pe teren.
Se solicită emiterea Avizului de oportunitate pentru:
„ CONSTRUIRE CLĂDIRE P+3E -LABORATOARE ȘI BIROURI”-la SC SANDOZ srl.
– DATE GENERALE
– Obiectul proiectului
- obţinerea AUTORIZAŢIEI DE CONSTRUIRE (faza actuala - Aviz de Oportunitate), pentru
realizarea PUZ „CONSTRUIRE CLĂDIRE P+3E LABORATOARE ŞI BIROURI”
Beneficiar: S.C. SANDOZ S.R.L. Târgu Mureş, str. Livezeni, nr. 7A
Amplasament:mun. Târgu Mureş, str. Livezeni, nr. 4
Proiectant de arhitectură: S.C. ARCHIPROG S.R.L.
Număr proiect: 418 / 2018
Documentaţia în fază de Aviz de Oportunitate: „ CONSTRUIRE CLĂDIRE P+3E
LABORATOARE ȘI BIROURI”, a fost întocmită la comanda beneficiarului: S.C. SANDOZ
S.R.L..
Elaborarea documentaţiei privind obţinerea Avizul de oportunitate pentru realizarea
investiţiei este întocmită în conformitate cu O.G. 27/2008 şi Referatul privind procedura in
vederea obtinerii Avizului prealabil de Oportunitate aprobat de către Consiliul Local al
Municipiului Târgu Mureș
Planul a fost întocmit pe baza ridicării topografice, realizată de O.TONCIAN
Capitolul I Prezentarea investiţiei/operaţiunii propuse;
Beneficiarul solicită prin prezenta documentaţie, realizarea unei zone cu funcţiuni pentru
activități farmaceutice și administrative în laboratoare și birouri care va cuprinde funcţiuni de:
− laboratoare
− spatii pentru depozitare
− birouri
− platformă parcare
− căi de circulaţie şi manevră interioare
Prin această documentaţie se stabilesc condiţiile de amplasare şi execuţie a
construcţiilor cu respectarea condiţiilor particulare de amplasament, vecinatăţi şi cerinţe
funcţionale şi realizarea unor lucrări rutiere şi tehnico – edilitare necesare creării unei
infrastructuri adecvate.
Prealabil fazei Studiu de oportunitate s-a obţinut Certificatul de Urbanism nr. 336 din
27.02.2018, emis de Primăria Municipiului Târgu Mureş
– Regimul juridic
Parcelă în suprafaţă de 2030 mp, conform CF 126905 cad. (1243) top. 3476/1/2 situată în
intravilanul municipiului Târgu Mureş aflată în proprietatea SC SANDOZ SRL.
nu există sarcini
SURSE DOCUMENTARE
• Planul Urbanistic General al Municipiului Târgu Mureş, aprobat prin HCL 157/2002,
prelungit prin HCL105/2012.
Planul Urbanistic de Detaliu, aprobat prin HCL al Municipiului Târgu Mureş nr. 88/2009
• Ridicare topografica realizată de ing.L.LUȚĂ.
Documentaţia s-a elaborat în conformitate cu:
• Codul Civil;
• Regulamentul General de Urbanism aprobat prin H.G. 525 din 27.06.1996;
• Regulamentul Local de Urbanism;
• Ordinul nr. 536 din 26.06.1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a
recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei;
– Caracteristicile amplasamentului
Încadrarea în localitate şi zonă
Terenul studiat este situat în oraşul Tîrgu Mureş, în partea de sud–est a acestuia, la ieşirea
spre localitatea Livezeni şi se învecinează la sud-vest cu pârâul Pocloş, la nord-vest cu
strada Livezeni, iar la sud şi sud-est cu hale industriale şi ateliere aparținând unor societăți
comerciale.
Descrierea terenului
Terenul este intravilan , privat şi este înscris în CF. nr. 91789/N Tg. Mureş, nr. cad. 3476/1/2
(1243)., ca fiind proprietate a beneficiarului, S.C. SANDOZ S.R.L..
Condiţii de climă
Conform STAS 6472/2-83:
- temperatura aerului exterior pentru perioada de iarnă în Mureş se încadrează în zona
climatică IV = -21ºC,
- temperatura aerului exterior pentru perioada de vară în Mureş se încadrează în zona
climatică III = 28ºC,
- umiditatea relativă de calcul a aerului exterior pentru perioada de iarnă este de 35%, iar
pentru perioada de vară de 5-10%
Zona seismică de calcul
Seismic, în conformitate cu Normativul P 100-1/2006 (cod de proiectare seismică – prevederi
de proiectare pentru clădiri), condiţiile locale de teren studiat în localitatea Targu Mures sunt
caracterizate prin valorile perioadei de colţ Tc = 0,7sec., a factorului de amplificare dinamică
maximă a acceleraţiei orizontale a terenului b0 = 3,00, a spectrului normalizat de răspuns
elastic pentru zona BANAT fig. 3.4 (din codul menţionat) şi acceleraţia terenului pentru
proiectare ag=0,16g.
Particularităţi geotehnice ale terenului
Primetrul amplasamentului studiat este situat în partea sud-estică a foii Tg. Mureş, pe
suprafața de locuințe Tudor Vladimirescu, pe lunca Pârâului Pocloş – pe malul drept. În zona
amplasamentului nu sunt prezente fenomene de alunecări de teren şi nici fenomene de
subsidență. Morfologia terenului este simplă, fără fragmentări şi denivelări importante. Terenul
este plan, cu o înclinare uşoară către firul pârâului, favorabil pentru amplasări de construcții.
Stratificația întâlnită este discontinuă, specifică stratelor aluvionare. Pământurile de suprafață
sunt de natură argiloase - prăfoase - nisipoase în stare consolidată cu plasticități medii. După
solul vegetal şi primul strat sunt pământuri prăfoase - argiloase - nisipoase – mâloase cu
plasticități foarte ridicate umede saturate şi suprasaturate în apă. Din punct de vedere
seismic, amplasamentul aparține grupei E având indicii seismici de calcul Ks = 0,12 şi Tc = 0,70
Încadrarea in documentații de urbanism
Conform prevederilor P.U.G. Tg. Mureş, zona studiată este situată în intravilanul municipiului
Tg. Mureş, zona B, UTR–AI2b, subzona implantărilor IMM productive şi de servicii. Conform
prevederilor P.U.G. Tg. Mureş, pentru zona studiată procentul de ocupare a terenului este
max. 50%, iar coeficientul de utilizare a terenului este de maxim 10 mc/mp teren.
Conform prevederilor P.U.D. 222/2009-limite față de str.Livezeni 29m ,S-E:1-2m;S-W:5-
10m,posterior 7m POT:60% CUT 10mc/mp
Analiza fondului construit existent
Terenul care face obiectul acestui studiu este amplasat la marginea cartierului Tudor, de-a
lungul străzii Livezeni, pe partea dreaptă, în direcția de mers spre localitatea Livezeni, într-o
zonă cu caracter industrial. În prezent, pe amplasament, se află edificată construcția unității
de producție a penicilinelor şi depozitare a medicamentelor, având o suprafață de 1005 mp.
Regimul de înălțime al acestei construcții, în zona halei de producție şi depozitare existente
este P, iar în zona birourilor şi laboratoarelor este P+1E.
Construcția unității ecologice de producție şi depozitare a medicamentelor cuprinde, în
principal, următoarele spații: - la parter – 3 birouri, 5 magazii, 3 camere ambalare, 6 holuri, 3
vestiare, 1 duş, 2 camere blistare, cameră omogenizare, cameră cântare, cameră dozare,
cameră capsulare, cameră pompe vid, centrală termică şi casa scării; - la etaj – casa scării,
birou, 2 holuri şi 5 laboratoare.
Date si indicatori tehnici
Ac Ad V
CLADIRE EXISTENTA PROPUSA PENTRU DEMOLARE 1005,0 1181,5 6021,0
P.O.T. Existent = 45,98%
C.U.T. existent = 0.547(2,97mc/mp teren)
Reţele edilitare existente în zonă
a. Alimentare cu apa si canalizare – situaţia existentă:
În zonă, respectiv pe traseul str.LIVEZENI există reţele de apă şi canal.
Amplasamentul nu este afectat de reţele de apă sau canalizare, având un cămin existent.
Pentru eventuale restricţii legate de acesta se va ţine seama de avizul deţinătorului de reţele.
b. Alimentarea cu gaze naturale
Pe terenul studiat există reţele de alimentare cu gaz. Pentru o eventuală modificare de
debit la reţele de distribuţie gaze naturale din zonă se va face un proiect care va fi înaintat
deţinătorului reţelei.
c. Alimentarea cu energie electrică
Amplasamentul nu este afectat retele electrice, şi va fi posibilă o racordare la reţeua
din incintă aflată în folosinţa aceluaşi beneficiar.
d. Telefonizare
Amplasamentul nu este afectat de instalaţii de telecomunicaţii si va fi posibilă o
racordare la reţeua din zonă.
e. Retele termice
În zona studiată nu figurează reţele termice şi de apă rece hidrofor existente.
f. Retele apartinand regiei de transport
Regia de transport în comun nu deţine gospodărie subterană de cabluri electrice.
Modul de asigurare a utilităţiilor
Încălzirea şi preparea apei calde sunt asigurate în sistem propriu, printr-o centrală termică
echipată cu utilaje alimentate cu gaze naturale. Apele uzate menajer şi apele pluviale sunt
colectate prin instalațiile de canalizare de incintă şi sunt deversate printr-un racord în rețeaua
de canalizare existentă în zonă. Iluminatul exterior este asigurat prin intermediul unei instalații
de iluminat perimetral, cu corpuri de iluminat montate pe stâlpii împrejmuirii. Pentru ca cele
două corpuri prevăzute prin extindere, să beneficieze de toate utilitățile necesare, prin grija
beneficiarului se vor face demersurile de rigoare pe lângă proprietarii de utilități şi se vor
extinde instalațiile existente.
Caracteristicile construcţiei propuse – Descrierea situatiei propuse
- funcţiunea: laboratoare de analiza și depozitare probe
- regim de înălţime: propus; P+3
- h max. atic :18 m faţă de cota ±0,00;
- h max. terasa:17,50 m.
Capitolul II- Indicatori tehnici propusi
S teren = 2030 mp
S construita la sol = 986.50 mp.
S construita desfăşurată totală (propus) = 3241,00 mp.
S circulaţii auto şi platforme propuse = 781,60 mp
S zone verzi propuse = 420.00 mp.
P.O.T. Propus = 44.33% C.U.T. Propus = 1.596 (6,70mc/mp teren)
P.O.T. Maxim = 55.00% C.U.T. Maxim = 10mc/mp teren)
Ac Ad V
CLADIRE EXISTENTA PROPUSA PENTRU DEMOLARE 1005,0 1181,5 6021,0
CLADIRE NOUA PROPUSA PENTRU CONSTRUIRE 986,50 3241,0 13612,2
Construcţiile proiectate vor cuprinde următoarele funcţiuni:
clădirea propusă -− SPATII PENTRU LABORATOARE FARMACEUTICE
Se vor realiza lucrari de compartimentare pentru încăperi de laboratoare la parter si etajele
1,2 si 3 , cu următoarele destinații :
7 laboratoare (1 laborator = 1 modul cu mai multe incaperi)
4 birouri
2 sali de sedinta
1 spatiu receptie personal
4 spalatoare ( igienizare sticlarie)
1 depozit contra probe
1 depozit probe
1 depozit probe pentru studii de stabilitate
1 depozit materiale
1 spatiu de servire a mesei
5 spații tehnice
4 vestiare femei
4 vestiare barbati
circulatii
Lift de marfa
grupuri sanitare
Dotări conexe
− parcare autoturisme
− platforme betonate interioare
− dotări PSI
− împrejmuire
− racorduri la utilităţi
Construcţiile proiectate se vor încadra la CATEGORIA “C” DE IMPORTANŢĂ – “Construcţie
de importanţă normală” (conform HG nr.766/1997) şi la CLASA “III” DE IMPORTANŢĂ –
(α=1.00) (conform Codului de proiectare seismică P100/1 – 2006).
Clădirile se vor încadra in GRADUL DE REZISTENŢĂ LA FOC “II” (conform Normativ P-
118 /1999).
Capitolul III- modul de integrare a investiţiei/operaţiunii propuse în zonă
Încadrarea in documentații de urbanism
Conform prevederilor P.U.G. Tg. Mureş, zona studiată este situată în intravilanul municipiului
Tg. Mureş, zona B, UTR–AI2b, subzona implantărilor IMM productive şi de servicii. Conform
prevederilor P.U.G. Tg. Mureş, pentru zona studiată procentul de ocupare a terenului este
max. 50%, iar coeficientul de utilizare a terenului este de maxim 10 mc/mp teren.
Conform prevederilor P.U.D. 222/2009-limite față de str.Livezeni 29m ,S-E:1-2m;S-W:5-
10m,posterior 7m POT:60% CUT 10mc/mp
Prin PUZ se propune:
Stabilire zona functionala zona B, UTR–AI2b, subzona implantărilor
IMM productive şi de servicii
schimbarea regimului de inaltime- P+3
stabilire aliniament si distante fata de limitele de proprietate =7.75m
stabilire indicatori urbanistici
POT, realizat = 44.33 CUT realizat = 1.596 (6,70mc/mp teren)
POT max admis=55% CUT max admis = 10mc/mp teren)
reglementarea cailor de acces si echipare. -acces din str.LIVEZENI
echipare cu utilitati din retelele existente in str.LIVEZENI
Asigurarea locurilor de parcare conform normativ--- necesar 20 locuri
realizate 28
Capitolul IV-Prezentarea consecintelor economice si sociale la nivelul
unitatii teritoriale de referinta
Functiunea propusa prin PUZ are un impact semnificativ in economia
zonei si a municipiului Targu Mures dovedita inca de la infiintare , baza
materiala a societatii fiind permanent dezvolatata in sensul extinderii
constructiilor existente si a creerii de obiective noi.
Sub aspect social se evidentiaza in primul rand creerea de locuri de
munca cu inalta calificare.
Prin natura domeniului de activitate economica a societatii rezultatul
acesteia are un impact benefic asupra starii de sanatate a populatiei.
Capitolul V-Categoriile de costuri ce vor fi suportate de investitorii privaţi
şi categoriile de costuri ce vor cădea în sarcina autorităţii publice locale.
Propunerea facuta are in vedere ca zona de studiu se afla in proprietate privata, in
consecinta costurile pentru amenajarea a terenului si pentru echipare vor fi suportate de
investitorul privat.
Baza topografică sc.1:500 s-a obtinut de la beneficiar şi este dublată de măsurători
realizate pe teren.
Capitolul VI-Glosar de termeni
ALINIAMENT = linia de demarcaţie între domeniul public şi proprietatea privată. In toate
cazurile in care nu se specifica altfel, pe parcursul regulamentului, termenul de
aliniament se refera la aliniamentul reglementat. Aliniamentul reglementat rezulta din
compararea aliniamentului existent cu prospectele reglementate ale strazilor. În zona
istorică protejată in care s-a instituit protectia parcelarului si tramei stradale aliniamentul
reglementat coincide cu aliniamentul existent, în masura în care acesta se conformează
parcelarului istoric. In toate celelalte cazuri in care se vorbeste de aliniament pe parcursul
prezentului regulament este vorba de aliniamentul reglementat, rezultat din confruntarea
aliniamentului existent cu prospectele reglementate ale strazilor si realinierile de parcele
cu modificarea corespunzatoare a limitei dintre proprietatea privată şi domeniul public
potrivit alineatului urmator.
Prospectul drumurilor determina aliniamentul reglementat al imprejmuirii, care, pana
la elaborarea proiectelor de specialitate se calculeaza fata de axul drumului. Axul drumului
este in general axul drumului existent. Acolo unde drumul necesita corectii ale unghiurilor
si razelor precum si pentru drumuri nou-propuse axul considerat este cel proiectat (sau
prezumat, potrivit normelor de proiectare). Zona cuprinsa intre aliniamentul actual si cel
reglementat precum si zona rezervata infiintarii drumurilor noi va trece in domeniul public
in conditiile prevazute prin lege, in baza programelor de dezvoltare ale autoritatii locale.
Pana la trecerea in domeniul public, terenurile afectate sunt supuse restrictiei non
aedificandi. In cazul in care aliniamentul actual al imprejmuirilor este mai mare decat cel
normat aliniamentul reglementat al imprejmuirilor va fi aliniamentul existent
- ALINIEREA CLĂDIRILOR = linia pe care sunt dispuse faţadele clădirilor spre stradă şi
care poate coincide cu aliniamentul sau poate fi retrasă faţă de acesta, conform
prevederilor regulamentului. În cazul retragerii obligatorii a clădirilor faţă de aliniament,
interspaţiul dintre aliniament şi alinierea clădirilor este non aedificandi, cu excepţia
împrejmuirilor, acceselor şi a teraselor ridicate cu cel mult 0,40 metri faţă de cota terenului
din situaţia anterioară lucrărilor de terasament
DEZVOLTARE REGIONALA- ansamblul politicilor autorităţilor administraţiei publice
centrale şi locale, elaborate în scopul armonizarii strategiilor, politicilor şi programelor de
dezvoltare sectoriala pe arii geografice, constituite în "regiuni de dezvoltare", şi care
beneficiază de spirijinul Guvernului, al Uniunii Europene şi al altor instituţii şi autorităţi
naţionale şi internaţionale interesate.
Documentaţie de amenajare a teritoriului şi de urbanism - ansamblu de piese scrise şi
desenate, referitoare la un teritoriu determinat, prin care se analizează situaţia existenta şi
se stabilesc obiectivele, acţiunile şi măsurile de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare
urbanistica a localităţilor pe o perioada determinata.
Reţea de localităţi- totalitatea localităţilor de pe un teritoriu (naţional, judeţean, zona
funcţională) ale căror existenta şi dezvoltare sunt caracterizate printr-un ansamblu de relaţii
desfăşurate pe multiple planuri (economice, demografice, de servicii, politico-administrative
etc.). Reţeaua de localităţi este constituită din localităţi urbane şi rurale.
Sistem urban- sistem de localităţi învecinate între care se stabilesc relaţii de cooperare
economică, socială şi culturală, de amenjare a teritoriului şi protecţie a mediului, echipare
tehnico-edilitară, fiecare pastrandu-si autonomia administrativă.
Strategie de dezvoltare- directionarea globală sau pe domenii de activitate, pe termen
scurt, mediu şi lung, a acţiunilor menite sa determine dezvoltarea urbana.
Structura urbana- modul de alcătuire, de grupare sau de organizare a unei localităţi ori
a unei zone din aceasta, constituită istoric, funcţional şi fizic.
Teritoriu administrativ- suprafaţa delimitata de lege, pe trepte de organizare
administrativă a teritoriului: naţional, judeţean şi al unităţilor administrativ-teritoriale
(municipiu, oraş, comuna).
Teritoriu intravilan- totalitatea suprafeţelor construite şi amenajate ale localităţilor ce
compun unitatea administrativ-teritorială de baza, delimitate prin planul urbanistic general
aprobat şi în cadrul cărora se poate autoriza execuţia de construcţii şi amenajări. De regula
intravilanul se compune din mai multe trupuri (sate sau localităţi suburbane componente).
Teritoriu extravilan- suprafaţa cuprinsă între limita administrativ-teritorială a unităţii de
baza (municipiu, oraş, comuna) şi limita teritoriului intravilan.
acord de mediu- actul tehnico-juridic prin care sunt stabilite condiţiile de realizare a
unui proiect sau a unei activităţi din punct de vedere al impactului asupra mediului;
autorizaţie de mediu- actul tehnico-juridic prin care sunt stabilite condiţiile şi parametrii
de funcţionare, pentru activităţile existente şi pentru cele noi, pe baza acordului de mediu;
bilanţ de mediu- procedura de a obţine informaţii asupra cauzelor şi consecinţelor
efectelor negative cumulate anterioare şi anticipate, care face parte din acţiunea de
evaluare a impactului asupra mediului;
deşeuri- substanţe rezultate în urma unor procese biologice sau tehnologice care nu
mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile;
deşeuri periculoase- deşeuri toxice, inflamabile, explozive, infectioase, corosive,
radioactive sau altele, care, introduse sau menţinute în mediu, pot dăuna acestuia,
plantelor, animalelor sau omului;
dezvoltare durabila- dezvoltarea care corespunde necesităţilor prezentului, fără a
compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a le satisface pe ale lor;
efluent- orice forma de deversare în mediu, emisie punctuala sau difuza, inclusiv prin
scurgere, jeturi, injecţie, inoculare, depozitare, vidanjare sau vaporizare;
emisii- poluanti evacuati în mediu, inclusiv zgomote, vibratii, radiatii electromagnetice
şi ionizante, care se manifesta şi se măsoară la locul de plecare din sursa;
evaluarea impactului asupra mediului - cuantificarea efectelor activităţii umane şi a
proceselor naturale asupra mediului, a sănătăţii şi securităţii omului, precum şi a bunurilor
de orice fel;
habitat- locul sau tipul de loc în care un organism sau o populaţie exista în mod
natural;
mediu- ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul şi
subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice şi anorganice, precum şi
fiinţele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzând elementele enumerate anterior,
inclusiv valorile materiale şi spirituale;
monitorizarea mediului - sistem de supraveghere, prognoza, avertizare şi intervenţie,
care are în vedere evaluarea sistematica a dinamicii caracteristicilor calitative ale factorilor
de mediu, în scopul cunoaşterii stării de calitate şi semnificatiei ecologice a acestora,
evoluţiei şi implicatiilor sociale ale schimbărilor produse, urmate de măsuri care se impun;
poluant- orice substanta solida, lichidă, sub forma gazoasa sau de vapori sau forma de
energie (radiaţie electromagnetica, ionizanta, termica, fonica sau vibratii) care, introdusă în
mediu, modifica echilibrul constituentilor acestuia şi al organismelor vii şi aduce daune
bunurilor materiale;
prejudiciu- efect cuantificabil în cost al daunelor asupra sănătăţii oamenilor, bunurilor
sau mediului provocat de poluanti, activităţi dăunătoare sau dezastre;
resurse naturale- totalitatea elementelor naturale ale mediului ce pot fi folosite în
activitatea umană: resurse neregenerabile - minerale şi combustibili fosili -, regenerabile -
apa, aer, sol, flora, fauna salbatica - şi permanente - energie solara, eoliana, geotermala şi
a valurilor;
risc ecologic potenţial- probabilitatea producerii unor efecte negative asupra mediului,
care pot fi prevenite pe baza unui studiu de evaluare;
substanţe periculoase- orice substanta sau produs care, folosit în cantităţi, concentratii
sau condiţii aparent nepericuloase, prezintă risc semnificativ pentru om, mediu sau bunurile
materiale; pot fi explozive, oxidante, inflamabile, toxice, nocive, corosive, iritante,
mutagene, radioactive;
titularul proiectului sau al activităţii - persoana fizica sau juridică care propune, deţine
şi/sau gospodareste o activitate economică sau socială;
utilizare durabila- folosirea resurselor regenerabile într-un mod şi o rata care sa nu
conducă la declinul pe termen lung al acestora, mentinand potenţialul lor în acord cu
necesităţile şi aspiraţiile generaţiilor prezente şi viitoare;
-UNITATE TERITORIALĂ DE REFERINŢĂ (UTR) – subdiviziune urbanistică a teritoriului
unităţii administrativ-teritoriale, delimitată pe limite cadastrale, caracterizată prin
omogenitate funcţională şi morfologică din punct de vedere urbanistic şi arhitectural, având
ca scop reglementarea urbanistică omogenă. UTR se delimitează, după caz, în funcţie de
relief şi peisaj cu caracteristici similare, evoluţie istorică unitară într-o anumită perioadă,
sistem parcelar şi mod de construire omogen, folosinţe de aceeaşi natură a terenurilor şi
construcţiilor, regim juridic al imobilelor similar. O unitate teritoriala de referinta poate
cuprinde mai multe zone functionale. De exemplu ZC1 este o unitate teritoriala de referinta
incluzand zone functionale precum IS1-6 si Lca
- INDICATORI URBANISTICI – instrumente urbanistice specifice de lucru pentru controlul
proiectării şi al dezvoltării durabile a zonelor urbane, care se definesc şi se calculează după
cum urmează:
coeficient de utilizare a terenului (CUT) – raportul dintre suprafaţa construită desfăşurată
(suprafaţa desfăşurată a tuturor planşeelor) şi suprafaţa parcelei inclusă în unitatea teritorială
de referinţă. Nu se iau în calculul suprafeţei construite desfăşurate: suprafaţa subsolurilor cu
înălţimea liberă de până la 1,80 m, suprafaţa subsolurilor cu destinaţie strictă pentru gararea
autovehiculelor, spaţiile tehnice sau spaţiile destinate protecţiei civile, suprafaţa balcoanelor,
logiilor, teraselor deschise şi neacoperite, teraselor şi copertinelor necirculabile, precum şi a
podurilor neamenajabile, aleile de acces pietonal/carosabil din incintă, scările exterioare,
trotuarele de protecţie;
CUT volumetric: raportul dintre volumul cladirii si suprafata parcelei; se exprima in mc/mp.
Util pentru zone in care inaltimea nivelului curent depaseste semnificativ inaltimea unui etaj
conventional (exemplu: zone de hale)
procent de ocupare a terenului (POT) – raportul dintre suprafaţa construită (amprenta la
sol a clădirii sau proiecţia pe sol a perimetrului etajelor superioare) şi suprafaţa parcelei.
Suprafaţa construită este suprafaţa construită la nivelul solului, cu excepţia teraselor
descoperite ale parterului care depăşesc planul faţadei, a platformelor, scărilor de acces.
Proiecţia la sol a balcoanelor a căror cotă de nivel este sub 3,00 m de la nivelul solului
amenajat şi a logiilor închise ale etajelor se include în suprafaţa construită.
Excepţii de calcul al indicatorilor urbanistici POT şi CUT:
dacă o construcţie nouă este edificată pe un teren care conţine o clădire care nu este
destinată demolării, indicatorii urbanistici (POT şi CUT) se calculează adăugându-se
suprafaţa planşeelor existente la cele ale construcţiilor noi;
Se solicită emiterea Avizului de oportunitate pentru:
„ CONSTRUIRE CLĂDIRE P+3E LABORATOARE ȘI BIROURI”
Întocmit
arh. Boros Aladar Anton
18 ian 2018
• Colaborarea își propune să faciliteze accesul pacienților cu afecțiuni imunologice și oncologice la o gamă de medicamente biologice de înaltă calitate, la prețuri accesibile.
• Parteneriatul va reprezenta o parte importantă a strategiei Sandoz și Biocon pentru a aborda următorul val de oportunități privind medicamentele biosimilare la nivel global.
• Colaborarea va stimula punctele forte combinate ale dezvoltării, fabricării și comercializării medicamentelor biosimilare.
• Parteneriatul oferă o bază pentru extinderea portofoliului
Holzkirchen, 18 ianuarie 2018 – Sandoz, o divizie a companiei Novartis și lider mondial în medicamente biosimilare, a anunțat astăzi realizarea unui parteneriat global cu principala companie de biofarmaceutice din Asia, Biocon, pentru dezvoltarea, producerea și comercializarea mai multor medicamente biosimilare în imunologie și oncologie pentru pacienții din întreaga lume.
Conform termenilor acordului, ambele companii vor împărți responsabilitatea pentru dezvoltarea, fabricarea și aprobarea mai multor medicamente, și vor avea un acord de partajare privind costurile și profitul la nivel global. Responsabilitățile de comercializare la nivel mondial vor fi împărțite diferit, în funcție de regiunile geografice. Astfel, Sandoz va conduce comercializarea din America de Nord* și din UE,** în timp ce Biocon va conduce comercializarea din restul lumii.***
„Anunțul de astăzi susține poziția noastră de lider în medicamente biosimilare și ne poziționează pentru a continua să fim lideri și în viitor”, a declarat Richard Francis, CEO, Sandoz. „Biocon este o completare extraordinară a capacităților noastre dovedite privind medicamentele biosimilare la Sandoz. Prin această colaborare, ne consolidăm angajamentul pe termen lung de a crește accesul pacienților la produse biologice.”
„Împreună, vom putea realiza beneficii în fiecare etapă a lanțului valoric, de la dezvoltare, prin fabricație până la comercializare”, a spus Carol Lynch, Global Head, Biofarmaceutice, Sandoz. „Această colaborare întărește capacitatea noastră de a furniza pacienților medicamente biosimilare de nouă generație”.
Sandoz își ia angajamentul de a crește accesul pacienților la medicamente biosimilare de înaltă calitate. Suntem lider mondial în medicamente biosimilare, cu cinci medicamente biosimilare comercializate în prezent la nivel mondial, precum și cu cel mai larg portofoliu de medicamente biosimilare aflate în faza de dezvoltare. Sandoz este bine poziționat pentru a continua să conducă industria medicamentelor biosimilare pe baza experienței și capacităților noastre de dezvoltare, fabricare și comercializare. Ca divizie Novartis, prima companie farmaceutica globală care ocupă o poziție de lider atât în ceea ce privește medicamentele inovatoare, cât și în cele neprotejate de brevet, beneficiem din plin de acest amestec unic de experiență și expertiză în multe medii de piață diferite.
Fiind o companie biofarmaceutică condusă de inovație, Biocon a preluat și a dezvoltat cu succes o serie de noi produși biologici, anticorpi biosimilari, rh-insulină și analogi de insulină din „laborator pâna la comercializare”. Colaborarea cu Sandoz se bazează pe progresele înregistrate de Biocon în programul său global de medicamente biosimilare existent. Un pionier în domeniul medicamentelor biosimilare, Biocon și-a lansat cu succes insulina glargin în Japonia, biosimilarele de trastuzumab și bevacizumab în India și rh-insulina, insulina glargin și trastuzumab biosimilar în câteva piețe emergente; de asemenea, a fost prima companie indiană care a primit o aprobare pentru medicamente biosimilare de la Food and Drug Administration din SUA.
Precizări legale
Acest comunicat de presă conține declarații anticipative în sensul Legii privind reforma litigiilor legate de titlurile de valoare private din SUA 1995. Declarațiile anticipative pot fi, în general, identificate prin cuvinte cum ar fi „a dezvolta”, „a comercializa”, „potențial”, „poate”, „va”, „planifica”, „aștepta”, „anticipa”, „așteaptă cu nerăbdare”, „crede”, „angajat”, „experimental” , „sursă de informații”, „lansa”, „extindere”, “portofoliu”, „colaborare”, „parteneriat”, sau termeni similari sau prin discuții exprese sau implicite cu privire la posibile aprobări de comercializare, noi indicații sau etichetare pentru produsele biosimilare experimentale sau aprobate descrise în acest comunicat de presă, sau despre potențialele venituri viitoare din astfel de medicamente sau colaborarea și parteneriatul cu Biocon. Nu trebuie să vă bazați pe aceste afirmații. Astfel de declarații anticipative se bazează pe convingerile și așteptările noastre actuale privind evenimentele viitoare și sunt supuse unor riscuri și incertitudini semnificative cunoscute și necunoscute. În cazul în care unul sau mai multe dintre aceste riscuri sau incertitudini se materializează, sau în cazul în care ipotezele care stau la bază se dovedesc incorecte, rezultatele reale pot să varieze semnificativ de cele enunțate în declarațiile anticipative. Nu poate exista nicio garanție că medicamentele experimentale sau aprobate descrise în acest comunicat de presă vor fi prezentate sau aprobate spre vânzare sau pentru orice indicații sau etichete suplimentare pe orice piață, sau într-o anumită perioadă de timp. De asemenea, nu există nicio garanție că, dacă sunt aprobate, aceste produse biosimilare vor fi aprobate pentru toate indicațiile incluse în eticheta produsului de referință. Nu poate fi nicio garanție că aceste produse vor avea succes comercial în viitor. Nici nu poate exista nicio garanție că colaborarea și parteneriatul cu Biocon vor atinge vreunul sau toate scopurile și obiectivele intenționate sau vor avea un succes comercial. În special, așteptările noastre privind aceste produse și colaborarea și parteneriatul cu Biocon ar putea fi afectate, printre altele, de incertitudinile inerente cercetării și dezvoltării, inclusiv rezultatele studiilor clinice și analiza suplimentară a datelor clinice existente; acțiuni de reglementare sau întârzieri sau reglementări guvernamentale în general; preferințele speciale de prescriere ale medicilor și pacienților; concurența în general, inclusiv aprobarea potențială a versiunilor biosimilarelor suplimentare ale acestor produse; tendințele globale în ceea ce privește limitarea costurilor de îngrijire a sănătății, inclusiv presiunile de rambursare și stabilire a prețurilor de către guvern, plătitor și populația generală; rezultele litigiilor, inclusiv litigiile privind proprietatea intelectuală sau alte eforturi legale pentru a împiedica sau a limita Sandoz sau Biocon să vândă produsele dezvoltate, fabricate și comercializate în cadrul colaborării și parteneriatului; condițiile economice și industriale generale, inclusiv efectele mediului economic și financiar persistent slab în multe țări; problemele de securitate a datelor și de confidențialitate a datelor potențiale sau reale; problemele de siguranță, calitate sau fabricație, și alte riscuri și factori la care se face referire în Formularul 20-F curent al Novartis AG la Comisia de Valori Mobiliare și Burse din SUA. Novartis furnizează informațiile din acest comunicat de presă de la această dată și nu își asumă nicio obligație de a actualiza declarațiile anticipative conținute în acest comunicat de presă ca urmare a unor noi informații, evenimente viitoare sau altfel.
Despre Sandoz
Sandoz este lider mondial în domeniul produselor farmaceutice generice și medicamentelor biosimilare. Ca divizie a Grupului Novartis, scopul nostru este să descoperim noi modalități de îmbunătățire și prelungire a vieții oamenilor. Noi contribuim la capacitatea societății de a sprijini nevoile tot mai mari de îngrijire a sănătății prin adoptarea unor noi abordări pentru a ajuta oamenii din întreaga lume să aibă acces la medicamente de înaltă calitate. Portofoliul nostru de aproximativ 1000 de molecule, care acoperă toate zonele terapeutice majore, a reprezentat în anul 2016 vânzări de 10,1 miliarde USD. În anul 2016, produsele noastre au ajuns la peste 500 de milioane de pacienți și aspirăm să ajungem la un miliard. Sandoz are sediul central în Holzkirchen, în zona München/Bavaria din Germania.
Sandoz este pe Twitter. Logați-vă și urmăriți @Sandoz_global la http://twitter.com/Sandoz_Global (link-ul este extern). Urmăriți-ne blog-ul la www.sandoz.com/makingaccesshappen.
* SUA și Canada
**inclusiv Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) și țările balcanice
*** inclusiv Rusia și Comunitatea Statelor Independente (CSI)
Relații Mass-Media Novartis
Linie mass-media centrală
+41 61 324 2200
[email protected]
Eric Althoff
Novartis Global Media Relations
+41 61 324 7999 (direct)
+41 79 593 4202 (mobil)
[email protected]
Tim Willeford
Sandoz Global Communications
+49 8024 476 2766
[email protected]
Ben Church
Sandoz Franchise Communications
+49 151 4074 1465
[email protected]
Eric Althoff
Novartis Global Media Relations
+41 61 324 7999 (direct)
+41 79 593 4202 (mobil)
[email protected]
Tim Willeford
Sandoz Global Communications
+49 8024 476 2766
[email protected]
[email protected]
Relații Investitor Novartis
Linie relații investitor central
+41 61 324 7944
[email protected]
Central America de Nord
Samir Shah +41 61 324 7944 Richard Pulik +1 212 830 2448
Pierre-Michel Bringer +41 61 324 1065 Cory Twining +1 212 830 2417
Thomas Hungerbuehler +41 61 324 8425
Isabella Zinck +41 61 324 7188
S.C SANDOZ S.R.L. anunță publicul interesat asupra depunerii la APM Mureș a primei versiuni a planului PUZ care creează cadrul pentru construirea: clădire P+3E - laboratoare și birouri, pe amplasamentul din Targu Mureș, strada Livezeni, nr. 4, în vederea obținerii Avizului de mediu.
Informații privind potențialul impact asupra mediului al planului
propus pot fi consultate la sediul A.P.M. Mureș, Targu-Mureș Str. Podeni nr.10 zilnic între orele 9-12 până la data de 1 Martie 2019; Sugestii / observații pot fi depuse în scris la APM Mureș în același interval de timp.
SC SANDOZ SRL anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Construire stație de epurare a apelor uzate, propus a fi amplasat în Târgu Mureș, str. Livezeni, nr. 7A, jud. Mureș.
Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul A.P.M. Mureș, din Târgu- Mureș, str. Podeni nr. 10 în zilele de: luni, între orele 9.00-15.00 și marți-vineri între orele 9.00-12.00 și la sediul Sandoz SRL din Târgu Mureș, str. Livezeni, nr. 7A, jud. Mureș, în zilele de luni - vineri, între orele 9.00-15.00.
Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul A.P.M. Mureș, din Târgu- Mureș, str. Podeni nr. 10 în zilele de: luni, între orele 9.00-15.00 și marți-vineri între orele 9.00-12.00.
1 Februarie 2018
•Sandoz a fost certificată oficial de către Top Employers Institute (Institutul Angajatorilor de Top) pentru ofertele excepționale pentru angajați, în Europa și în Rusia
•Cercetarea anuală, internațională, realizată de Top Employers Institute, recunoaște angajatorii de top din întreaga lume
•Această certificare exclusivă subliniază angajamentul Sandoz de a atrage și de a reține cei mai buni oameni din industrie
Holzkirchen, 1 februarie 2018 - Sandoz, divizia Novartis, este mândră să anunțe că a fost oficial certificată "TOP Employer Europe 2018" pentru ofertele excepționale pentru angajați, în Europa de Vest și în Rusia.
https://www.sandoz.com/sites/www.sandoz.com/files/top-employer-europe-2018.jpg
Cercetarea anuală internațională, efectuată de Top Employers Institute, recunoaște angajatorii de top din întreaga lume: cei care oferă medii de lucru excelente pentru angajaților, îngrijesc și dezvoltă talente la toate nivelurile organizației și care se străduiesc să optimizeze în mod continuu practicile de angajare.
"A fi certificat ca Angajator de Top este o mare realizare pentru Sandoz. Sunt bucuros să văd că eforturile noastre concentrate de îmbunătățire continuă a practicilor de angajare și de asigurare a unui mediu de lucru remarcabil pentru angajații noștri au fost recunoscute extern de către Top Employers Institute", a declarat Richard Francis, CEO Sandoz.
Crucial pentru Top Employers Institute este finalizarea unui proces riguros de cercetare și îndeplinirea standardelor necesare pentru a obține certificarea de Angajator de TOP. Pentru a consolida în continuare validitatea procesului, toate răspunsurile au fost auditate independent, ceea ce înseamnă că această cercetare a verificat condițiile deosebite ale angajaților Sandoz în Europa.
"Sunt foarte mândru de certificarea Sandoz ca Angajator de Top în Europa pentru al doilea an la rând", spune Pierluigi Antonelli, Head of Western Europe în Sandoz. "Această certificare exclusivă susține ambiția noastră de a fi un angajator de primă alegere pentru angajații noștri și subliniază angajamentul nostru de a atrage și de a reține cei mai buni oameni din interiorul și din afara industriei noastre".
"Sandoz a fost evaluat de Top Employers Institute pe nouă criterii principale în țările noastre europene și Rusia și a fost evaluat deasupra standardelor internaționale. Acesta este un mare succes pentru echipa noastră, care confirmă eforturile noastre de a conduce propunerea noastră de valoare ca angajator ", a adăugat Joy Xu, Head of HR Sandoz.
Top Employers Institute a evaluat ofertele pentru angajați ale companiilor cu privire la următoarele criterii: strategia talentelor, planificarea forței de muncă, on-boarding, învățare și dezvoltare, managementul performanței, dezvoltarea leadershipului, gestionarea carierei și succesorilor, compensații și beneficii, și cultură. Sandoz a fost certificată ca Angajator de Top în Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Spania, Elveția, Rusia și UK.
David Plink, CEO al Top Employers Institute, spune: "Din cercetările noastre, am văzut cum organizațiile certificate în Top Employers Europe 2018 au pus pe primul loc dezvoltarea oamenilor lor și continuă să-și optimizeze practicile de HR si de dezvoltare a oamenilor. Sandoz Europa face parte din acest grup select de angajatori. Acum că au primit certificarea Top Employers Europe 2018, ei se pot considera pe bună dreptate în fruntea unui grup exclusiv de cei mai buni angajatori din lume. O realizare de care pot fi cu adevărat mândri."
Despre Sandoz
Sandoz este lider mondial în domeniul medicamentelor generice și al medicamentelor biosimilare. Ca divizie a Grupului Novartis, misiunea noastră este să descoperim noi modalități de îmbunătățire și prelungire a vieții oamenilor. Noi contribuim la îmbunătățirea accesibilității pacienților la tratament de înaltă calitate, prin soluții inovatoare, în condițiile creșterii nevoilor de asistență medicală în întreaga lume. Portofoliul nostru global cuprinde aproximativ 1 000 de molecule, acoperind toate ariile terapeutice importante, care au reprezentat pentru anul 2017 vânzări de 10,1 miliarde USD. În 2017, produsele noastre au ajuns la peste 500 de milioane de pacienți și aspirăm să ajungem la un miliard. Sandoz are sediul central în Holzkirchen, în zona Munich din Germania.
Despre Angajator de Top
Pentru a afla mai multe despre Top Employers Institute și despre certificarea ca si Angajator de Top, vizitați: www.top-employers.com (link-ul este extern).